These are the ups and downs of a couple volunteering with Peace Corps in Nicaragua since May-05 . Los altibajos de una pareja de voluntarios del Cuerpo de Paz sirviendo en Nicaragua desde Mayo-05.

Friday, March 03, 2006

Teaching.... Ensenando.....

Today I stayed behind and did not go to school. He has a sore sore throat for abusing it.Let me tell you, talking steady and loud for 11 hours will do it. It's crazy the amount of classes we have. 16 groups of 60-67 students (and I complained last year when we had 50-55) and each group gets 2 classes. And we ONLY deal with the last two years of High School.
It's sad to see the conditions of the school. While I was taking the pictures the kids were saying that they'd feel embarrased if somebody saw the pictures. I told them it's not their fault the school is in bad shape. Yesterday, some of the girls got some kind of dessert made out of corn starch and were selling it on recess. They were sold out pretty quickly. It will be a great motivation for all the kids when they see they really can built a business and make profits.
Oh! I almost forget telling you about our cooking/sanitation- meeting. We met with this restaurant owner who has a pretty good discotheque, a restaurant and now it's building another restaurant "argentinian style". Back in Nov. when we visited the ongoing construction I noticed he had ONE sink in a kitchen that will take care of 70-100 costumers. He said that was the pot, dish washing sink. I asked him where the cooks were going to wash the meats, vegetables, produce,and their hands, for God's sake! He had the design changed and included 2 more sinks. So, on our last meeting on Wed. I explained to him, the cooks and the waitresses about temperatures, sanitation, gloves, gave him a couple of thermometers, aprons, I mean, real cook's aprons, not the aprons they use here full with laces and ruffles and artwork the best breeding for bacteria. And we ate our first decent steak since we arrived to Nicaragua.



ESPANOL
Hoy me quede en la casa y no fui a la escuela. El tiene dolor de garganta por abusarla tanto. Imaginense hablando fuerte y sin parar por 11 horas. Es una locura la cantidad de clases que tenemos. Son 16 grupos de 60-67 estudiantes (y yo me quejaba el ano pasado cuando teniamos 50-55) y cada grupo toma dos horas. Y estamos SOLAMENTE ensenando a los dos ultimos grados de Bachillerato. Es triste ver las condiciones de la escuela. Mientras tomaba las fotos los estudiantes me decian que se sentian avergonzados si alguien veria las fotos. Les dije que no es su culpa que la escuela este en tan malas condiciones. Ayer algunas de las estudiantes hicieron un postre como de Maizena y lo estaban vendiendo en el recreo. Lo vendieron muy rapidamente, esto va a ser una motivacion para que los muchachos vean que si pueden organizar un negocio y sacarle ganancias.
Casi me olvido de decirles como nos fue en la reunion de cocina, sanidad. Nos reunimos con un senor dueno de una discoteca, un restaurante y ahora esta construyendo otro restaurante "estilo argentino". En Noviembre, cuando visitamos la construccion note que habia la instalacion para un lavaplatos para una cocina que servira a 70-100 comensales. El dijo que ese era el lavadero de ollas y platos. Le pregunte donde los cocineros lavarian las verduras, las carnes y por Dios! Las manos! El hizo cambiar el diseno y ahora incluye dos lavaplatos mas. Asi que en nuestra ultima reunion el miercoles, le di varios termometros de comida, guantes y le explique a el, a los cocineros y las meseras acerca de sanidad e higiene, temperaturas. Tambien les di delantales de cocineros reales, no los delantales que usan aqui con miles de encajes, pliegues y adornos que sirven para que la bacteria se reproduzca facilmente. Y comimos un steak mas o menos decente, el primero desde que llegamos a Nicaragua.

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